Zo is het ook met kinderen met ADHD. Ze hebben een andere focus, een andere motor, maar zijn niet meer of minder kind.
Hoewel ADHD in de meeste gevallen als erfelijk en aangeboren wordt beschouwd, wil ik hier toch nog eens op inzoomen. Bij ADHD blijkt er een disbalans te zijn tussen het voorste deel van de hersenen en de rest van het brein. In het artikel
"Van voor naar achter, van links naar rechts en van onder tot boven", heb ik het al gehad over de opbouw van de hersenen. De achterhersenen, de hersenstam, heeft als functie om je te beschermen tegen gevaar. In dit deel van de hersenen worden de basisbehoeften geregeld, die ons helpen om te overleven. Ze staan door zenuwbanen in verbinding met de midden- en voorhersenen, zodat deze in actie kunnen komen wanneer er “gevaar” is. Dit alles wordt reflexmatig geregeld. Wanneer de zogeheten primaire reflexen optimaal functioneren en ontwikkeld zijn, zou elk individu in staat moeten zijn om te kunnen gaan met welke vorm van stress dan ook. De midden- en voorhersenen zouden dat qua emotie en gedrag moeten kunnen opvangen en verwerken.
Nu moet in mijn optiek dé persoon nog geboren worden waarbij dit perfecte plaatje op van toepassing is.
We hebben allemaal wel iets in ons mens-zijn wat ons typisch en eigen maakt en wat te herleiden is naar nog actieve of niet ontwikkelde reflexen. Bij de één misschien wat duidelijker dan bij de ander. Het maakt ook wel een beetje wie we zijn, onze unieke-ik.
Ik heb het hier niet over mensen bij wie de oorzaak van hun beperking ligt in een neurologische aandoening door bijvoorbeeld hersenbeschadiging na een infarct of ongeluk, dat is namelijk een heel ander verhaal.