Tijdens een visuele screening wordt o.a. onderzoek gedaan naar:
- oogsamenwerking
- oogbeweging
- scherpstellen
- convergeren en divergeren
- diepte zien
- dominantie
- visuele/motorische verwerking

Een visuele screening wordt afgenomen met een zogenaamde ‘bioptor’ en met het doen van allerlei andere visuele testen.
De biopter is een meetinstrument dat de ogen ‘veraf’ en ‘dichtbij’ test, waardoor er geconstateerd kan worden of de ogen wel of niet goed met elkaar samenwerken. Daarnaast geeft het informatie over hoe de visuele informatieverwerking verloopt.

Tijdens de test kijkt de klant door de biopter en worden er verschillende kaarten getoond. Bij elke kaart wordt een vraag gesteld. Het antwoord van de klant geeft verschillende inzichten in het functioneren van de ogen op afstand en dichtbij.
Een ander onderdeel is een test waar bij de zogeheten Van Orden Star en de Basic Forms getekend worden, dit wordt het cheiroscopisch tekenen genoemd. Bij deze 2 testen wordt er al kijkend door de biopter, vormen en een lijnenpatroon getekend.
Alle testresultaten worden uiteindelijk naast elkaar gelegd en besproken met de klant, waarna een plan van aanpak volgt.

NB: Wanneer de resultaten zo afwijkend of ongewoon zijn, zal ik altijd adviseren om dit nader te laten onderzoeken bij bijvoorbeeld een (oog)arts, functioneel optometrist, optoloog of opticien.