Spinal Galant Reflex (SGR)

Al rond de 10de week van de zwangerschap is de SGR aanwezig. De reflex helpt de ongeboren baby uiteindelijk om het hoofd en zijn lichaam naar beneden te draaien voor het geboorteproces. Het hoofd komt op deze manier voor de baarmoedermond te liggen. Bij de geboorte stimuleren de weeën de rug van de baby, waardoor heupen en schouders zullen bewegen en kindje zich naar buiten kan wurmen.
Na de geboorte hoort hij tussen de 5de en 9de maand in het lichaam geïntegreerd, dus niet meer actief, te zijn.
Hij is zichtbaar wanneer je bij een baby, die op de buik of op de zij ligt, van boven naar beneden langs de zijkant van de ruggengraat strijkt. Er ontstaat dan een automatische (reflexmatige) samentrekking van de schouder en de heup naar elkaar toe waarbij het heupje iets naar buiten toe draait.
Je ziet vaak dat het beentje aan dezelfde kant ook gebogen wordt.
Een goed ontwikkelde SGR heeft grote invloed op de ontwikkeling van het omrollen, kruipen, staan en uiteindelijk het gaan lopen. Het kunnen beweging en de soepelheid van de rug, zijn bepalend voor motorische controle. Vooral het opzij bewegen en het naar opzij kunnen optrekken van het bekken wordt mogelijk gemaakt door de SGR. Je kan je voorstellen dat een niet ontwikkelde of verstoorde SGR kan leiden tot stijfheid in rug en heupen. Soepel voortbewegen of controle over je lichaam hebben, heb je o.a. nodig bij het leren fietsen of bij turnactiviteiten, maar ook in het klaslokaal. Een nog storende SGR kan er namelijk voor zorgen dat je constant aan het wiebelen bent, bewegingsonrust hebt. Je moet immers constant de spieren in je rug in balans zien te houden en corrigeren.
Constant moeten corrigeren en compenseren kan op zijn beurt weer voor vermoeidheid zorgen.
Ook kan door (lichte) aanraking aan de zijkant van het lichaam (stoelleuning, kleding, riem, aanraking door anderen etc.) de actieve reflex er nog voor zorgen dat de schouder en heupen naar elkaar toe buigen. Automatisch dus. En dat kan de hele dag doorgaan. Valt niet aan te ontkomen en is maar moeilijk te onderdrukken. Om voor het gemak in diagnoses en etiketjes te denken; hier valt de ADHD-er, die leerling met enorme bewegingsonrust, in te herkennen toch?

Een actieve Spinal Galant Reflex, in combinatie met andere reflexen, kan dus nogal voor wat ongemakken en misverstanden zorgen.