De Spinal Perez Reflex (SPR)

De naam zegt het al, het gaat hier om een reflex die te maken heeft met de ruggenwervel. Je kan hem in actie zien wanneer je bij een baby in buikligging, van onder naar boven over de ruggenwervel strijkt. Vanaf de zijkant gezien laat het lichaam van de baby een W zien: voeten gaan omhoog, heupen/billen gaan omhoog (buik wordt naar beneden gedrukt) en het hoofd komt omhoog.
De reflex is belangrijk in de ontwikkeling van lichaamshouding en coördinatie, maar ook voor de stroming van cerebrale-spinale vloeistof, oftewel hersenvocht. Deze laatste is de waterige vloeistof die zich in en om de hersenen en het ruggenmerg bevindt. De hoofdfunctie is schokdemping en bescherming van hersenen en ruggenmerg. Een andere belangrijke functie is de aanvoer van voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen. Hij helpt het lichaam als het ware te voeden en te ontgiften.

De SPR is rond de 12de week van de zwangerschap al aanwezig en zal zo ronde de 6de maand na de geboorte geïntegreerd, niet meer aanwezig, moeten zijn. Het is één van de reflexen die helpen om geboren te worden. Wanneer de baby door het geboortekanaal moet, wordt de reflex geactiveerd. Door de flexibiliteit van het lijfje; hoofd omhoog al drukkend naar buiten, holle rug en heupen omhoog, en vervolgens de voeten omhoog, volgt de baby de natuurlijke weg door het geboortekanaal naar buiten toe.
De SPR zorgt, wanneer goed geïntegreerd, voor een sterk lijf. Door het trainen van de spieren van de achterkant van het lichaam, het rechtop houden van het hoofd, lukt het om uiteindelijk rechtop te blijven zitten en te staan. Daar aan vooraf gaan natuurlijk nog een heleboel andere reflexmatige ontwikkelingen, maar wanneer de SGR niet goed ontwikkelt en integreert ontstaat er kans op een slappe (of juist te gespannen) houding, wat je terug kan zien in hoe iemand, letterlijk, in het leven staat.

Een verstoorde houding heeft ook gevolgen voor de stroming van het hersenvocht, de cerebrale-spinale vloeistof. Wanneer dit vertraagd gaat, bestaat de kans dat denkprocessen minder snel verlopen. De vloeistof zorgt letterlijk voor helder denken en doen. Daarnaast is de kans op allergieën als hooikoorts, eczeem, voedselallergie, overgevoeligheid voor insectenbeten, etc., maar ook op schimmels aanwezig. De spinale vloeistof zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen worden afgevoerd. Wanneer dit onvoldoende gebeurd zal het lichaam kunnen reageren in de vorm van een allergische reactie.

Tijdens de bevalling wordt op de rug de reflex geactiveerd wanneer het door het geboorte kanaal gaat. Eenmaal geboren zorgt dit zorgt voor een ongecontroleerd plassen. Een baby heeft de blaas immers nog niet onder controle. Wanneer de reflex actief blijft wordt het lastig voor een kind om zindelijk te worden. Bedplassen kan daardoor tot een latere leeftijd nog voorkomen.
Kenmerken van een nog actieve of niet ontwikkelde SPR zijn:
- Auditieve overgevoeligheid
- Allergieën
- Bedplassen
- Darmproblemen (evt. i.c.m. plasproblemen)
- Leerproblemen
- Traag (leer)tempo
- Vertraagde ontwikkeling
- Vervorming van de rug
- Laat kruipen en lopen
- AD(H)D, ASS (PDD-NOS, Asperger, verstoorde prikkelverwerking etc.)
- Rugpijn
- Hoofdpijn
- Hangende schouders/onderuit hangen op een stoel
- Verstoorde motoriek (hoge of lage spierspanning)
- Onzekerheid/faalangst/fobieën
- Sportblessures
- Ongeïnteresseerd overkomen
- Etc.