Hoewel het de natuur is, is een bevalling niet alleen voor de moeder pittig, maar is het ook voor de baby een zware klus. Er komen enorme oer-krachten bij kijken, die behoorlijk wat druk leggen op het fragiele lijfje.
En dit is ook nodig. Die druk is nodig om in beweging te komen, om geboren te worden, maar ook voor de ontwikkeling van o.a. de zintuigelijke prikkelverwerking.
Wanneer een bevalling té snel gaat of té lang duurt, het kindje geboren wordt d.m.v. een keizersnede, tangverlossing, het opwekken, of andere manier dan regulier, heeft dit invloed op zowel de gemoedstoestand van de moeder, maar ook zeer zeker op het kindje. Eigenlijk is elke bevalling een vorm van trauma. Er komt nagenoeg altijd een verhoogde vorm van stress bij kijken. Wanneer deze te groot is of te lang aanwezig is, heeft dit mogelijk gevolgen voor het kunnen hechten, maar ook op de reflexontwikkeling.

Eenmaal geboren zal het baby’tje zich steeds verder ontwikkelen. Ook nu zijn de primaire reflexen van cruciaal belang. De reflexen ontwikkelen zich volgens een vaststaande volgorde en allemaal op een eigen manier, met een unieke functie. Dit alles is gekoppeld aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen.

Door het baby’tje al in de kraamtijd te checken op de reflexen die in deze periode zichtbaar moeten zijn, zal het vanuit de basis, het allereerste begin, zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Een goede start is het halve werk zou je kunnen zeggen. Het is een aanzet voor de verdere reflexontwikkeling, die gelinkt is aan toekomstige specifieke motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden.
Naast deze check krijgt zowel de moeder als het kindje tijdens de kraamtijd een fijne (massage) behandeling, om de hechting te versterken en beide lichamen weer tot rust te laten komen.
Ontstressen, ontspannen en veiligheid zijn hierbij de belangrijkste uitgangspunten.
Nu kan het groeien goed beginnen. Om de ontwikkeling te blijven volgen, en een handje te helpen als dat nodig is, zal er tot de eerste verjaardag van het kindje enkele reflexintegratiesessies plaatsvinden. Op deze manier kan goed in de gaten gehouden worden of het zich volgens de mijlpalen ontwikkelt en de kans op achterstand beperken of voorkomen.

Op de pagina’s "wat zijn reflexen" en "reflexen uitgelegd" kan je meer lezen over deze periode van de ontwikkeling. Via deze link kan je meer te weten komen over de mogelijke gevolgen van een verstoorde reflexontwikkeling.