Leg Cross Flexion-Extention Reflex

Een hele mond vol.
Vrij vertaald staat er: Been Kruisende Buig-Strek Reflex.
Het is een complexe reflex, omdat het een behoorlijk ingewikkeld patroon is wat de reflex na een gegeven of gekregen prikkel doorloopt.
De reflex is al rond de 12de week van de zwangerschap aanwezig en zal zo tussen de 1ste en 2de maand na de geboorte integreren. Het is zichtbaar wanneer je met je vinger in het midden van de voetzool van de baby drukt.
Deze prikkel zorgt ervoor dat het tegenovergestelde been opgetrokken wordt (flexion). Het been dat de prikkel krijgt strekt zich, wordt langer gemaakt (extention), waardoor er harder in de prikkel (de vinger) geduwd wordt. Na de 2de maand zal een dergelijke prikkel deze reactie niet meer mogen geven.
Hij blijft echter wel op de achtergrond aanwezig, om in te grijpen wanneer het nodig is.
Wanneer we later bijvoorbeeld al lopend op een steen stappen, zal het reflexpatroon weer zichtbaar zijn.
Het priemen van de steen in de voet zorgt voor het buigen van het andere been, om vervolgens in een fractie van een seconde van standbeen te wisselen, om meer pijn door de steen te voorkomen. Het heeft op die manier een beschermende functie.

Het is erg belangrijk dat deze reflex op het juiste moment ontwikkelt. Het circuit van deze reflex bereikt door het te lopen patroon een belangrijk gebied van de hersenen en het zenuwstelsel. Het bereikt de medulla oblongata, oftewel het verlengde merg, en het centraal zenuwstelsel. Het verlengde merg is het gedeelte van de hersenen dat de hersenstam met het ruggenmerg verbindt. Activatie door deze reflex is essentieel voor de neurologische ontwikkeling die verantwoordelijk is voor de motorische aansturing van het onderlichaam, maar ook voor rijping van de hersenstam en middenhersenen (diencephalon).
Wanneer de reflex niet goed ontwikkelt en integreert kan het grofweg 2 kanten op gaan in de ontwikkeling van een kind.
Óf het raakt onderprikkeld (hypogevoelig), omdat het niet op de prikkel onder de voet reageert, óf het blijft té sterk op de prikkel reageren en raakt te snel overprikkeld (hypergevoelig).
Je kunt je vast voorstellen dat wanneer een steen onder je voet niets met je doet, er geen juiste informatie doorgegeven wordt aan de hersenen. Het zal daardoor niet adequaat op de, voor de gemiddelde mens, pijnlijke situaties reageren.
Wanneer je overgevoelig reageert, omdat de prikkel onjuist door de hersenen gefilterd wordt, zal een té hoge sensorische ervaring waargenomen worden.
Beide gevallen zijn natuurlijk niet efficiënt en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
Op later leeftijd is een niet goed ontwikkelde of niet geïntegreerde Leg Cross Flexion-Extention Reflex nog zichtbaar en/of voelbaar. Leun jij bijvoorbeeld veel op 1 been als je stil staat? Dus “hangend” op een heup en het andere been nagenoeg niet belastend? Of vind je het heel onprettig om buiten op blote voeten te lopen? Dan heb je grote kans dat het niet helemaal goed zit met deze reflex 😉

Het overgevoelige of ondergevoelige neurologische en motorische pad in de hersenen, kan voor verschillende ontwikkelingsvertragingen en -problemen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
- hyperactiviteit ( bijv. ADHD)
- hypoactiviteit (bijv. ADD)
- hypergevoeligheid (ASS)
- hypogevoeligheid (bijv. ODD)
- moeilijkheden in de Bauer Crawling en Automatic Gait Reflexpatronen
- moeite met het kruisen van de middenlijn (denkbeeldig van je neus naar de navel)
- oververmoeidheid of last van fatique (vermoeidheidsaanvallen) door inefficiënte hoge spierspanning
- stuntelig lopen, veel struikelen
- moeite met huppelen en andere gekruiste motorische activiteiten zoals, lopen, zwemmen, springen, klimmen etc.
- vertraagd denkproces en werktempo
- leerproblemen (Dyslexie, Dyscalculie etc.)
Doordat de reflex ook het links-rechtssysteem enorm activeert, helpt het logischerwijs zowel de linker- als de rechterhersenhelft ontwikkelen. Wanneer deze kruis-lateralisatie optimaal ontwikkelt, zal het corpus callosum, de bundel zenuwvezels die de verbinding vormt tussen beide hersenhelften, voldoende gestimuleerd worden. Goed samenwerkende hersenhelften zorgen voor balans, overleg, flexibiliteit en stabiliteit. Rechts (emotie) helpt bijvoorbeeld links (ratio) bij het interpreteren van tekst (begrijpend lezen en rekenen bijvoorbeeld). Of wanneer rechts geactiveerd wordt (emotie) dan helpt links (ratio) het te begrijpen en te relativeren. Wel zo fijn als we overladen worden door emotie wanneer we een zielige of enge film zien. Links zal dan zeggen “Rustig maar, het is maar een film….” 😉