Babinski Reflex

De Babinski Reflex is een voetzoolreflex die vernoemd is naar neuroloog Joseph Babinski.
Door bij een baby langs de buitenkant van de voetzool, vanaf de hak naar de kleine teen te strijken, reageren de tenen, en vooral de dikke teen, door naar boven te krullen. Wanneer het kind gaat tijgeren wordt de Babinski Reflex gebruikt door de tenen in de grond te zetten en af te zetten met de voeten. De reflex zal rond de periode dat het kind leert lopen (12-24 maanden) verdwijnen.
Een goed geïntegreerde Babinski reflex zorgt voor stabiliteit, balans en coördinatie van het lichaam. Je staat letterlijk stevig in je schoenen en stevig in het leven.
Wanneer de Babinski Reflex uitblijft of actief blijft, kunnen er op verschillende gebieden problemen ontstaan, o.a.:
- Problemen met de fijn- en grofmotorische coördinatie, onhandigheid (DCD kenmerken)
- Slechte/verminderde balans van, en controle over, het lichaam
- Zwakke enkels, “platvoeten”
- Op de tenen lopen (letterlijk en figuurlijk)
- Onzekerheid/faalangst, “niet stevig in de schoenen staan”
- Teruggetrokken en passief gedrag
- Problemen in mondmotoriek en articulatie
- Rug-, nek-, schouder-, heup-, knieklachten etc.
- Lateralisatieproblemen (problemen met taal, lezen en/of spelling)
Omdat de reflex verbonden is met de Bauer Crawling Reflex (tijgeren) heeft integratie ook direct invloed op lateralisatieontwikkeling van de hersenen en dus o.a. op het leervermogen.
Hoe onze Babinski Reflex er aan toe is kan je makkelijk bij jezelf checken. Kijk maar eens naar de hakken van je schoenen. Afgesleten hakken aan de buiten- of binnenkant kunnen wijzen op een actieve, niet geïntegreerde Babinski Reflex.

Integreren van de Babinski Reflex zet je letterlijk weer met beide voeten stevig op de grond, helpt je te aarden. Pijn en andere ongemakken in je lijf kunnen verdwijnen of sterk verminderen. Onzekerheid wordt zekerheid. Je zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in je lijf.

NB: Leg je baby lekker vaak op z’n buik als dat kan. Zo kan het zich vrolijk ontwikkelen ;-)