“Trunk Extension Reflex”, de oppepper.

Het is eigenlijk te gek voor woorden hoe, eenmaal besmet met het “reflexintegratie-virus”, mijn kijk naar de medemens veranderd is. Toen ik net logopedist was, zag en hoorde ik van alles aan de manier van praten bij anderen. Onlangs zat ik met zoonlief te wachten bij de orthodontist, liep er een assistente met een actieve Trunk Extension rond……. Misschien ken je ze zelf wel, die personen die bij het lopen hun voeten afwikkelen en dat vlak voordat de tenen de ondergrond loslaten het lijkt alsof er nog even een “hupje” achteraan komt. Zo’n verende manier van lopen, net of ze zichzelf met de tenen nog even een laatste zetje geven.

Even wat kenmerken van een niet geïntegreerde, of niet ontwikkelde TE:
- Baby’s/kinderen/jongeren die als een “pudding” hangen
- Hangende schouders, kromme rug ("Ga eens rechtop zitten/staan...")
- Ongemotiveerde houding
- Verminderde balans en coördinatie van het lichaam
- Letterlijk of figuurlijk op tenen lopen
- Onder- of overprikkeld zijn
- Een over-focus op details
- Leerproblemen
- Concentratieproblemen
- Moeite met emotieregulatie
- Moeite met overzicht/inzicht
- Moeite met zwemslag
- Weinig fantasie en laag inbeeldingsvermogen
- Onhandig
- Rugklachten
- Hoofdpijn/migraine klachten
- Instabiel of onaangepast gedrag
- Verminderd zelfvertrouwen
- Depressie of burn-out
De TE is al vroeg in de baarmoeder aanwezig, rond de 12de week van de zwangerschap. Dit kan zomaar 1 van de eerste bewegingen zijn die je voelt tijdens je zwangerschap. Ongeveer een maand na de geboorte kan je de reflex in actie zien als je het kindje onder de oksels vasthoudt en iets optilt.
Zodra het met zijn voetjes de ondergrond voelt, veroorzaakt dit een automatisch oprichten van het hoofd en nekje en gaat het op z’n tenen staan.
De romp en rest van het lichaam strekt zich en het kindje maakt zich lang. De reflex activeert dus het rekken en strekken van het lichaam, van de puntjes van de tenen tot aan de kruin.
Tussen de 7de en 9de maand na de geboorte hoort hij in het lichaam geïntegreerd te zijn. Een stimulus aan de voeten/tenen mag dan geen (over)strekking van het lichaam meer geven.
Het is een belangrijke reflex die o.a. helpt bij het geboorteproces. Door het rekken en strekken van het lichaam lukt het de baby om geboren te worden. Bij kinderen die met een keizersnede, vanuit een stuitligging of heel snel geboren zijn, is de kans daarom groter dat deze reflex nooit geactiveerd en geïntegreerd is.

De TE activeert het hele lichaam. Het is een letterlijk een “oppepper”, hij zorgt ervoor dat je nieuwsgierig en leergierig wordt. Kleine baby’tjes rekken zich elke keer als ze wakker worden op natuurlijke wijze uit.
Dit stimuleert en activeert de wervelkolom, wat invloed heeft op de aan- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen in het hersenvocht en de spinale vloeistof. Dit helpt het zenuwstelsel en het brein gezond te ontwikkelen. Lekker uitrekken maakt ons per slot van rekening wakker en actief. Je neemt een flinke ademteug terwijl je je uitrekt waardoor je lichaam zich vult met zuurstof. Bij het uitademen ontspannen je spieren zich en verlaat koolstofdioxide je lichaam. Lekker opruimen en schoonmaken dus 😊

Het rekken en strekken bij de TE zorgt ook voor een goede balans om het lichaam rechtop te houden.
Zowel de spierspanning aan de voorkant als aan de achterkant van het lichaam ontwikkelt zicht, wat een positieve invloed heeft op o.a. balans en coördinatie. Het rekken en strekken activeert de hersenen.
Met name de link tussen de hersenstam en de frontale cortex waar o.a. de executieve (leer)functies zitten. Daarnaast zorgt het voor de ontwikkeling van de juiste spierspanning en het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen.
Naast ontwikkeling van de voor- en achterkant van het lichaam, is de TE ook verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de bovenste en onderste helft van het lichaam. En dan vooral het uiteindelijk los van elkaar kunnen functioneren van boven- en onderlichaam, wat noodzakelijk is bijvoorbeeld bij het leren zwemmen en fietsen.
Al met al kan je zeggen dat een goed ontwikkelde, en uiteindelijk geïntegreerde, Trunk Extention voor een krachtig en uitgebalanceerd lichaam zorgt, letterlijk en figuurlijk.

Wanneer een TE actief blijft kan je metaforisch zeggen dat een persoon (teveel) “z’n nek uitsteekt”, overal bij wil zijn: “haantje de voorste wil zijn, (altijd) “aan staat”, of letterlijk en figuurlijk altijd “op z’n tenen loopt”. Bij een niet ontwikkelde TE daarentegen zie je vaak dat iemand juist niet vooruit komt, ongemotiveerd lijkt, letterlijk en figuurlijk “z’n hoofd of schouders laat hangen”.